Plommepai

Dette er en helt nydelig pai som bare MÅ prøves. Jeg har bakt den tre ganger på under to uker og det ser ikke ut som noen av oss får nok av den med det første. Mens plommesesongen er på høyde er min oppfordring å handle eller plukke inn i rikt monn av denne deilige frukten. Her står både plommesyltetøy og plommelikør på menyen snart.


Men dette er altså oppskriften på det jeg mener må være verdens beste plommepai. Merk at grunndeigen passer til all slags frukt og bær (eple, rabarbra, blåbær osv.).

Paideig:
150 g smør
1,5 dl sukker
1 egg
3 dl hvetemel
0,5 ts bakepulver

Bland alt i en kjøkkenmaskin. Deigen er klissete og skal bare eltes rett over i kakeformen. Den skal ikke hvile, ikke kjevles og ikke forstekes. Hurra!

Fyll:
1 beger rømme (helst Rørosrømme)
1 egg
0,5 dl sukker eller melis
2 ts vaniljesukker (helst ekte vanilje)

Bland alt i kjøkkenmaskinen og pisk (du trenger ikke å rengjøre bollen etter deigen). Del plommene i fire og ta ut steinen. Legg plommene over deigen som du har trykket ut i formen og litt opp etter kanten, før du til slutt tømmer fyllet over.

Stekes på 200 grader i ca. 30 min. Serveres med vaniljeis, pisket krem eller vaniljekesam. Enjoy!!

 

Kommentarer

  1. Endelig en herlig kake laget på 1..2..3 og vips så var den på bordet, servert med deilig iskrem.
    Du er en "tryllekunstner" Therese!

    SvarSlett
  2. Den så virkleig god ut:)

    God helg:)

    Klem Linda

    SvarSlett
  3. Prøvde denne i går, helt fantastisk!Utrolig god, og så kjapt og enkelt:)Denne kommer jeg til å lage flere ganger!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så koselig å høre at kaka falt i smak. Jeg vender stadig tilbake til denne selv. Har planer om å lage opp et par å legge i frysen nå som plommene har sesong. :)

      Slett
  4. Hei, skal lage denne i dag, men gjør det noe om deigen hviler? Tenkte å lage den no, men vente med fyllet og stekingen i 6 timer..

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan. Det gjør ingenting om deigen hviler. Men i motsetning til andre paideiger trenger den ikke det. Den blir nok bare litt fastere å jobbe med når du brer den i forma når du oppbevarer den kaldt i de 6 timene, men det gjør ingenting. Går helt sikkert utmerket. Lykke til!

      Slett
  5. Hei, paien høres spennende ut, har tenkt å lage den til ikveld. Lurer bare på om du lager den i vanlig springform eller en lavere paiform? Hvis du bruker springform er den da lett å overføre til fat?

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan. Så gøy at du vil prøve denne. Jeg lager den i springform. En paiform blir for lav. For å lettere overføre den fra form til fat legger jeg bakepapir på formbunnen før jeg setter på ringen. Da er det lettere å skyve den over. La kaken avkjøles litt før du flytter den. Lykke til! Håper den faller i smak.

      Slett
  6. Tusen takk, gleder meg:-)

    SvarSlett
  7. Hei! Skal prøve denne i dag ,med både plommer og epler :D

    SvarSlett
  8. Hei, prøvde å lage paien igår men fyllet stivnet ikke, fulgte oppskriften og smaken var god men som sagt flytende fyll selv etter 1,5 t i ovnen. jeg brukte ca 0,5 kg plommer

    SvarSlett
    Svar
    1. Så leit at kaken ikke ble vellykket. Det er utrolig kjedelig. Selv har jeg ikke vært borti dette problemet så den eneste teorien jeg har er at plommene kan ha inneholdt for mye væske. Kan de ha vært veldig modne/nesten overmodne? Plommene jeg har brukt har alltid vært faste og, så jeg tror det kan ha noe å si. Håper du prøver igjen og får et vellykket resultat. :)
      Mvh Therese

      Slett
  9. Hei!
    Kan paien fryses?

    SvarSlett
    Svar
    1. Paien egner seg utmerket til å fryse. Selv skal jeg lage opp noen av disse og gjemme til vinteren. :) Lykke til!

      Slett
  10. Kor mykje plommer brukte du Tessa?

    SvarSlett
    Svar
    1. Og kan ein bruke lett rømme?

      Slett
    2. Heisan. Litt usikker på mengden plommer for det har jeg aldri målt opp. Jeg fyller bare på til bunnen er dekket og litt til. Men for en 26 cm springform tipper jeg at det går ca. 400-600 gram plommer. Kommer jo litt an på hvor store de er. Det er sikkert også litt smak og behag hvor mye plommer man vil ha i, men jeg har altså nok i til å dekke hele bunnen.

      Lettrømme kan du helt fint bruke, men den virkelige runde smaken får du ved å bruke seterrømme eller Rørosrømme. Den er også litt tykkere i konsistensen, så det kan hende du må påregne bittelitt ekstra steketid om du velger å bruker lettrømme.
      Lykke til!

      Slett
  11. Tusen takk for tilbakemelding! Kva syns du er best, å spise den varm eller kald? Om du syna den er best varm kan den da evnt varmes opp igjen? Og syns du den trenger noko tilbehør...som is?

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager sent svar. Jeg har vært bortreist.
      Jeg synes kaka er god både som kald og varm. Varm serverer jeg gjerne med vaniljeis til og kald med litt vaniljekesam til. Jeg har hatt den med på tur uten tilbehør også og jeg lover det var utmerket med kun en kopp kaffe til også. :)
      Hvis den har blitt kald etter steking så kan du fint varme den litt opp igjen. Det går bra. :)

      mvh Tessa

      Slett
  12. Nå har jeg også prøvd kaka, og som noen nevnte ovenfor her - min stivnet heller ikke. Jeg brukte victoriaplommer, som er ganske saftige. Kaka dufter aldeles nydelig, men den er helt flytende (bare øverste mm av fyllet som er stivna) selv om den har stått i ovnen dobbelt så lenge allerede. Synd, for det var virkelig ei super oppskrift.

    SvarSlett
    Svar
    1. Uff. Så leit å høre at kaka ikke ble vellykket. Da kan vi vel konkludere med at visse plommetyper, som Victoriaplommer, ikke egner seg i denne kaka. Jeg pleier å bruke norske Opal-plommer og de er ihvertfall helt topp. Disse kommer typisk i plastkurver på både Kiwi, Rimi og Rema 100. Så prøv det neste gang. :)

      Slett
  13. Hvor mye plommer? Finner ingen ting om hvor mye bær/frukt i oppskriften....

    SvarSlett
  14. Heisan,
    Så hyggelig at du vil prøve kaka. Til en 26 cm kake bruker jeg et sted mellom 400-600 gram plommer...eller omtrent 8 store plommer. Uansett fyller jeg hele bunnen med plommer. Lykke til!

    SvarSlett
  15. Hei, og takk for nydelig paioppskrift! Bakte kaken i dag og den er allerede borte.., helt nydelig! Beste pai vi har smakt! Men, steketiden måtte økes til 45 minutter for at fyllet skulle stivne, og fortsatt virket paibunnen litt rå. Men kanten rundt var sprø og smakte nærmest karamell, fantastisk til det syrlig-søte fyllet. Jeg har et spørsmål: Kan bunnen forstekes for at den skal oppleves som litt mer "stekt"? I tilfelle, hvor lenge? Jeg brukte en paibunn med litt høy kant. Kan formen ha innvirkning på steketiden? Flott om du har anledning til å svare!

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan. Så hyggelig at kaken falt i smak. Jeg har oppdaget etterhvert at plommetypen kan ha betydning for steketiden. Du kan fint forsteke kaken litt. Jeg tenker at 10-15 min bør holde for at ikke bunnen skal bli for hard når du steker resten av kaken. Steketid varierer gjerne fra ovn til ovn også så det er vanskelig å si noe nøyaktig her. Lykke til. 😊

      Slett
    2. Tusen takk for svar med tips! Jeg prøvde på ny (en fornøyelse, nam nam!) med forsteking, og den ble bedre stekt da. En annen ting er at Rørosrømme-begeret er litt mindre enn Tines sæterrømme, så det kan være lurt å holde litt igjen dersom man velger det siste. Eller, tilsette litt mer eggeplomme. Uansett, paien din er knallgod, og oppskriften med link til bloggen din er delt med venner og familie ;))

      Slett
  16. Kjempegod, vellykket, lett å lage, brukte en blanding av creme fraiche og lettrømme - Tusen takk :) skal prøve flere ting fra bloggen din :)

    SvarSlett
  17. Jeg byttet ut rømmen med vaniljekesam, og det ble også veldig godt. Tok paien med på jobb, og der ble den skrytt opp i skyene :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig å høre at kaken falt i smak. Skal prøve kesamvarianten din en dag. Gøy med ny vri. Takk for fin tilbakemelding.

      Slett
  18. Hei. Tenkte å lage denne i dag, fryse den og servere på strikkeklubb på tirsdag. Hvilken temp. bruker du for og lunke kaken før servering? Og hvor lenge? Er det nok med en kake til 7 personer?

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisan. Å fryse denne kaken er kjempelurt. Jeg skal lage meg opp noen stykker å ha i frysen jeg også. Når kaken er tint holder det nok å varme den i ca. 10 min på 100-150 grader. Du kan gjerne legge litt aluminiumsfolie over slik at den ikke svir seg på toppen...for sikkerhets skyld. Størrelsen på kaken kan du justere etter kakeforma, men til 7 personer holder det lenge med en form på 25-26 cm. I utgangspunktet er det ca. 20 kakestykker i en kake på den størrelsen. Lykke til!

      Slett
  19. Hei!
    I går søkte jeg på nettet etter "Plommepai" og kom tilfeldigvis på din oppskrift. Wow! for en herlig pai!
    Jeg bor i Sveits (derfor nickname "Swissie"), og jeg får ikke tak i vanlig sæterrømme her. Men med et par store ss Crème fraîche kom jeg temmelig nær, tenker jeg.
    Dette blir høstens store slager!
    Og nå har jeg sett litt på andre oppskrifter fra deg. Her skal jeg utforske litt, ja! Gleder meg!
    Tusen takk for en kjempefin og spennende blogg! Er det mulig å legge seg til som følger hos deg?
    Mange hilsener fra norske Liv i Sveits.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Liv. Så gøy å høre at du fant noe til inspirasjon hos meg. Jeg er sikker på at Crème fraîche gjør omtrent samme nytte som Seterrømme. Du kan legge deg til som abonnent hos meg ved på klikke på "abonnér" øverst i høyre hjørne på siden. Håper du har gode dager i Sveits.

      Slett
  20. Katastrofekake dessverre. Finn en annen oppskrift. Jeg brukte norske plommer, forstekte bunnen, og stekte deretter kaken i 45 minutter, fortsatt rårand i bunnen og flytende fyll.

    SvarSlett
  21. Helt nydelig pai. Bør forsteke bunnen har jeg funnet ut. Fin måte å bruke opp noe av overfloden av plommer vi har i år.

    SvarSlett
    Svar
    1. For en luksus å ha overflod av plommer. Kaken er ypperlig å fryse ned om du har litt ekstra plass i fryseren. 😊

      Slett
  22. Hei. Kan man bruke plommesyltetøy?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg ar aldri prøvd den med syltetøy, men kan godt hende at det fungerer helt fint. Tips meg gjerne om du tester det ut. Ville vært artig å høre om det blir like bra.

      Slett

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til en kommentar. Har du spørsmål skal jeg prøve å svare så fort som mulig.