Saftig kalvestek

Som aksjonær i Valle Naturkjøt er vi så heldige å ha tilgang på "verdens beste kalvekjøtt". Frittgående, lykkelige dyr som får klatre i dalsidene og løpe på engene mens de beiter ned naturlandskapet i Setesdalen gir det møreste kjøttet vi noen sinne har smakt. Kalvekjøtt er jo generelt litt vanskelig å få tak i men her hos oss er vi så bortskjemte at en kalvestek er hverdagsmat på en helt vanlig onsdag.

Kalvestek på 1 kg
smør
salt
pepper
3 hvitløksfedd
3 gulrøtter
1/2 løk

Surr steken i en panne slik at steken får en tynn, sprø skorpe. Krydre og legg steika i en stekepose. Kutt løken i grove biter, skrell hvitløksfeddene og del gulrøttene i tre biter. Samle alt i stekeposen, sammen med 2 ss godt smør, og snurp den igjen med poselåsen som følger med posen. Sett inn et steketermometer før du setter steika i ovnen på 120 grader. Da skal den steke i ca. 2,5 timer eller til kjernetemperaturen er 60 grader (da er kjøttet rosa. Vil du ha kjøttet helt gjennomstekt kan du vente til det er ca. 65-68 grader). Ta kjøttet ut av ovnen og pakk det i aluminiumsfolie og la det hvile i ca. 20 min.

Potetform:
Nypoteter
2 søtpoteter
1/2 løk
1/2 fenikkel
1 dl. fløte
pepper

Skrell søtpotetene. Del nypoteter og søtpoteter i skiver på ca. 0,5 cm og legg dem annenhver i en ildfast form. På toppen drysser du over tynne skiver med fenikkel og løk og heller over fløte og litt pepper.

Soppstuing:
Champignoner
2 ss smør
3 dl fløte
kraft fra stekeposen

Stek champignonene i smør til de er lett brune og myke. Tøm på fløte og kraft og la det redusere til ca. halve væskemengden.

Skjær kjøttet i tynne skiver og servér.


Kommentarer