Berlinerboller

Vi går mot mørkere og kaldere tider og kan se fram til  stearinlys, fyr på peisen og lune kvelder med noe varmt i koppen og kanskje noe søtt på fatet. Selv om vi aldri blir lei av sol og sommer er det litt deilig når høstmørket melder seg og vi kan gå litt i hi også.
Berlinerboller er forbundet med fastelaven men det er vel ingen lov som sier at man ikke kan nyte dem hele året? Jeg slår et slag for denne syndige fristelsen. Og har du frosne bringebær i frysen eller hjemmelaget syltetøy på glass er det selvsagt perfekt å ha i disse bollene.

250 gr. hvetemel
1,5 dl. melk
1 egg
2 eggeplommer
100 gr. smør
0,5 dl sukker
50 gr. gjær
litt salt

Smøret smuldres i melet og gjæren røres ut i fingervarm melk. Eggene piskes sammen og helles i røren. Deigen skal være tykk som en bolledeig og skal kjevles og stikkes ut med et melkeglass.

Bollene legges i kokende smult. Følg godt med og husk å ha lokk i nærheten hvis du bruker gryte. Har du smultkoker, er det jo litt enklere. Prøvestek et par boller, og finne ut hvor lenge de bør ligge. Se på fargen, de skal være pent gyllenbrune. Snu dem og la dem steke/koke på begge sider, ta dem opp og vend dem i sukker. Til slutt sprøyter du inn syltetøy i toppen av bollen.

Kommentarer