Kalvegryte (versjon 3)

En kalvegryte i høstmørket er obligatorisk hos oss. Variasjonene er imidlertid små for hver gang jeg litt spontant setter en gryte kalvekjøtt på kok, men likevel føler jeg den blir bedre og bedre for hver gang. Her er den siste utgaven som også denne gangen inneholder tomater, fløte og søtpoteter, men krydder og andre grønsaker er litt variert fra tidligere. La denne putre i fem timer og du får det møreste kjøttet du kan tenke deg. Ihvertfall hvis du bruker kalvekjøtt fra Valle naturkjøt. :) 
Merk at denne oppskriften er stor nok til ihvertfall 6 sultne voksne.
Kraft:
Dette er en kjapp variant om du ikke har kokt kraft på bein allerede....eller har kalvefond for hånden. Brun avskjær, bein og fett i smør, sammen med løk, salt og pepper. Hell på litt vann og la det redusere til halvparten. Bruk dette som kraft til gryta. Jeg hadde i tillegg en halv flaske kalvefond i gryta.

Kutt kjøttet i litt store biter (en munnfull eller to). Brun det kjapt på en stekepanne slik at kjøttet får skorpe før det kokes. Jeg lot det putre i ca. 5 timer på middels/lav varme. Siste timen sto den på veldig lav varme.

Gryte:
ca. 2 kg kalvekjøtt (bog)
5 gulrøtter
1 kålrabi
3 søtpoteter
1/2 sellerirot
2 løk
en potte rosmarin
salt + pepper (smak til)
kalvefond/kraft
1 pk kremføte
2 ss maizenamel

Kutt alle grønnsaker i terninger, finhakk rosmarin og bland alt med kjøttet i gryta. Dersom du synes konsistensen på gryta er litt tynn rett før den er feridg, kan du blande maizenamel i litt fløte (bruk et glass med lokk og rist mel og fløte til det er godt blandet). Tøm maizenablandingen og resten av fløten i gryta og la den småkoke i ca. 10 til.

Vi serverte gryta med rotfruktstappe, men du kan veldig fint koke mer potetbiter i gryta og få hele retten fiks ferdig og bare ha flatbrød til.

Rotfruktpurré:
4 Søtpoteter
2 kg. mandelpoteter
salt + pepper
kremfløte

Skrell poteter, kutt dem i terninger og kok dem til de nesten går i stykker. Når de er ferdigkokte tømmer du av vannet og lar dem "tørke" litt i gryta uten lokk. Mos dem så med en rotfruktstamper og rør inn salt + pepper og tilpass konsistensen med en dæsj fløte eller to.

Kommentarer