Verdens beste Lussekatter

Om du ikke allerede har bakt Lussekatter i dag, på Luciadagen, skal du få en utrolig god oppskrift du bør prøve her. Dette er de beste jeg har smakt og de kommer vi garantert til å bake mer av i jula. De er ikke så fryktelig søte og om du ikke knar og arbeider for mye med deigen blir de veldig lette og luftige. Oppskriften er hentet fra Allers nr. 49 fra 1986 som min mor har tatt vare på og brukt i alle år. De gode, gamle tradisjonsoppskriftene er ofte de beste. 

Ettersom jeg har litt krydderdilla hadde vi selvsagt safran i bollene, men man kan fint bruke gurkemeie istede, for å få den fine gule fargen.

150 gr. margarin • 5 dl. melk • 50 gr. gjær • 1 gr. safran • 1 sukkerbit • 1,5 dl sukker • 1 ts. kardemomme • ca. 5 dl hvetemel • 1 egg

Smelt margarin, ha i melk og rør inn gjæren når væsken er lunken (37 grader). Støt safranen med en sukkerbit i en morter slik at safrantrådene blir finknust. Bland dette med det tørre (mel, sukker, safran, kardemomme) og elt til en lett og smidig deig. Føl deg litt fram med melet. Deigen skal ikke være for fast, men heller ikke klissete. Heves til dobbel størrelse under plast og håndkle. Bak deigen ut til figurer (se de sjarmerende eksemplene fra Allers, nederst), etterhev, pensle dem med pisket egg og pynt med rosiner. Stekes på 225 grader i ca. 10-15 min.

Lussekattene er laget av min datter og hennes venninne sammen med mormor. Flittige bakstekjerringer serverte perfekte resultater. 


Kommentarer

 1. Så morro å bake sammen med så flinke små "bakstekjerringer" som Charlotte og venninnen Ingrid Charlotte. Med flittige små hender ble det trillet og snurret, klappet og pyntet og "vips" så var lucikattene ferdige. :-)

  Obs! Lurt å vente med å legge på rosiner til etter at de er penslet med egg, rosinene har ellers lett for å bli dyttet av bollene etter hvert som de hever seg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere var et herlig trekløver som tryllet fram de deiligste lussekattene. Tusen takk!
   Godt tips ang. rosinene. :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Takk for at du tar deg tid til en kommentar. Har du spørsmål skal jeg prøve å svare så fort som mulig.