Shepherd´s Pie

Shepherd´s pie har blitt en favoritt hos oss i det siste. Et godt alternativ til kjøttsaus og pasta, og dessuten veldig barnevennlig. Det tar litt tid å lage hvis du lager de fløtegratinerte potetene fra bunnen av, men det er vel verdt bryderiet. Har du ikke tid eller ork til det finner du det faktisk ferdig både vakumpakket og i frysedisken.Begynn med de fløtegratinerte potetene. Skrell og kutt poteter i terninger. Kok dem møre, hell av vannet og la dem "tørke" uten lokk.

Bechamelsaus (hvit saus):
25 g smør 
2-3 ss mel 
1 l melk
salt
pepper
ost (helst Jarlsberg)
muskat
1-2 fedd hvitløk

Slik gjør du:
Smelt smør på middels varme. Dryss i mel under kraftig omrøring, til det ikke lenger er flytende fett igjen. Ha i ca. halvparten av melken og rør hele tiden i sausen. Tilsett ost, hvitløk og muskat. Smak deg fram til hvor mye du vil ha i. Hell på resten av melken når sausen tykner, men pass på at det nesten koker gjennom hele prosessen. Den må imidlertid putre litt til slutt i ca. 10. min (mens du hele tiden rører) for å koke ut melsmaken av sausen. Vend forsiktig inn potetene når sausen er ferdig og sett til side til du er ferdig med kjøttsausen.

Fløtegratinerte poteter i seg selv er jo ypperlig tilbehør til både en saftig biff, ei god steik eller bare med litt sprøstekt bacon på toppen.

Kjøttsaus:
kjøttdeig
løk
paprika
gulrøtter
tomat-/pastasaus eller knuste, hermetiske tomater
salt
pepper
evnt. Piffi, urter eller annet krydder (smak til som du ønsker)

Kutt grønnsaker i små biter. Stek kjøttdeigen, ha i grønnsakene og hell over tomatsausen til slutt. Bland alt sammen og la det surre et par minutter før du heller det i en ildfast form. Tøm de fløtegratinerte potetene oppå. Dryss et godt lag med ost på toppen og gratiner i ovnen (200 grader i ca. 15-20 min.) til osten er gylden og litt sprø.

Det er veldig godt med en frisk og crunchy salat som tilbehør til dette og skal det mette ekstra er det alltid godt med hvitløksbaguetter også.

Kommentarer