Pommes noisette

Er du som meg stadig på utkikk etter alternative måter å tilberede poteten på? Vi bruker jo poteten til så mangt her i landet. Og jeg for min del trenger noen mer festlige alternativer til kokte poteter, chateau poteter og rotmos. Pommes noisette/pommes pariesienne ser veldig delikat ut på tallerkenen, men ikke minst smaker den utrolig godt. Du har sikkert prøvd pommes noisette som du finner i frysedisken, men jeg lover deg at det er verdt litt arbeid for å få dem helt hjemmelaget. 
Til dette trenge du et parisiennejern...eller melonjern, som noen kaller det.Slik gjør du:
Skrell og vask poteter. Du trenger nok endel poteter da det blir mye svinn av dette. Beregn 8-10 kuler per porsjon. Potetrestene er perfekte til litt potetmos, enten du legger dem i kaldt vann til dagen etterpå eller bare hiver dem på kok med det samme.

Så lager du potetkuler med jernet. Det krevde litt øvelse for å få kulene helt trill runde uten å få for mye svinn i poteten, men dette er jo bare flisespikkeri. Om kulene bare blir halve er de fortsatt like gode og like tøffe på tallerkenen. Øvelse gjør mester. For at ikke potetene skal rekke å bli brune før de skal stekes kan du ha dem i en skål med kaldt vann. Når alle er ferdige tar du  dem ut av vannet, tørker dem og har dem over på en bakepapirkledd plate og steker dem i ovnen i ca. 20 min på 200 grader.

Stikk en kniv i en av potetkulene og kjenn at de er møre. De må ikke bli FOR møre for da vil de gå i stykker når du skal steke dem på stekepannen. Dette for at du skal få den crispy overflaten som gir den deilige kontrasten til den myke konsistensen inni. Når kulene har fått et gyldent og sprøtt ytre er det på tide å anrette for servering. 

Har du litt hjemmelaget majones og godt potetkrydder til dette er det rene snacksen i seg selv. Men det jazzer opp en tradisjonell biff helt ypperlig også. 


Kommentarer