Soltørkede tomater

Jeg finner ikke noe passende betegnelse på norsk for disse tomatene som best sammenlignes med soltørkede tomater...bortett fra at de ikke er soltørkede i det hele tatt, men stekt i ovnen. Uansett er de verdt et forsøk, for de er SÅ gode. Her er selvsagt råvarene uhyre viktig. Selv om de kjipeste cherrytomatene får et realt løft med denne behandlingen, så vil jeg anbefale å gå for de søte mini plommetomatene, perletomater eller ihvertfall cherrytomater som er søte, røde og fine. Når disse er ferdige passer de ypperlig til f.eks salat, pizza og pasta eller på et godt ostefat. Jeg laget et glass med disse i helga og det er nesten tomt allerede. Her må det fylles på og testes ut flere varianter.

Dette trenger du:
ca. 500 gr. cherrytomater
4 fedd hvitløk
2 dl. olivenolje
1 ts. Maldonsalt
1/2 ts pepper
2 ss sukker
1 neve frisk timian
3 ts provancekrydder eller lignende krydderblanding med urter

Vask tomatene, del dem i to og legg dem med skinnsiden ned i en stor ildfast form. Bland sukker, krydder og olje godt sammen i en skål før du heller dette over tomatene. Finhakk timian og kutt hvitløksfeddene (hvitløksbåter) i tynne skiver og strø over. Stekes i ovnen på 100 grader i ca. 5-6 timer. Hver time øser du opp litt av oljen som er i bunnen av formen og drysser over tomatene. De er ferdige når de krøller seg i kantene, er tørre utenpå og myke inni. Jo lengre de får steke, jo mer væske forsvinner, og jo kraftigere smak får tomatene.

Kan opbevares på glass i to-tre uker om du fyller glasset med olivenolje slik at alle tomater står i olje. Ønsker du enda lengre holdbarhet kan du koke glassene i en gryte slik at de er sterile og tømme tomatene og oljen på mens både tomater og glass enda er varmt. Fyll glasset til randen, sett lokket godt på og snu det opp ned. La det stå på kjøkkenbenken til det er helt kaldt, da er glasset hermetisert (når det svake punktet i lokket trekker seg inn og ikke "knepper" når du trykker på det vet du at glasset er hermetisk lukket) og du kan bevare tomatene i mange måneder. 

TIPS: Dette er ypperlige julegaver eller vertinnegaver til dem som har alt og er glad i gode smaksopplevelser.


Kommentarer