Sjøkreps med rotmos og cognacsaus

Dette er en deilig liten rett som jeg er helt sikker på vil imponere dem som får den servert. Den imponerte ihvertfall da jeg og min gode hobbykokk-kompis serverte denne som en av seks retter på en gourmetaften. Det var mye mmm´ing og ååå´ing rundt bordet.

Denne passer godt som en litt fyldig forrett og smaker vidunderlig med cognacsausen til. Ikke la deg avskrekke av at det er cognac i sausen om du egentlig ikke liker det. Etter koking sitter du kun igjen med en litt søt, rundt og krydret smak. Jeg tror du vil bli overrasket over hvor god den er. Barn kan også fint spise den da all alkohol fordampes under kokingen...om du var i tvil.

Dersom du ønsker å servere dette som en hel middag istedefor en forrett er det bare å servere større porsjoner med flere kreps...eventuelt hummer.

Til forrett trenger du (til 4 pers):
4 store sjøkreps
smør
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Rens sjøkrepsen – kun halen benyttes. Stek halene veldig raskt i varm panne med smør, salt og pepper. De skal egentlig bare bli varme om de allerede er kokte. Om de er rå stekes de kun til de har fått en rosa farge. Da er de ferdige. Dette er det siste du gjør når rotmos og saus er ferdig så denne jobben sparer du altså helt til slutt.

COGNACSAUS
sjøkrepsskall og evnt avskjær
ca. ½  liter vann
½ dl cognac
50 g smør
1 ts maisena
salt og kvernet pepper

FRAMGANGSMÅTE
Knus krepseskall (og evnt avskjær) og legg det i en panne. Hell over vann til det er dekket og kok dette inn til det bare er ca. 1/2 dl væske igjen. Slå over konjakk og la det hele koke inn til bare halvparten er igjen. Rør inn usaltet smør og smak til med krydder. Jevn ut med litt maisena til du får en konsistens som er litt tykkere enn en sky og kok lett i ca. 5 min. Så er sausen ferdig.

ROTMOS
6 store jordskokker
½ liten persillerot
1 pastinakk
2 ss smør
fløte
salt og pepper

FREMGANGSMÅTE
Rotgrønnsakene skrelles, deles i biter og kokes helt møre i vann. Hell av, og damp vekk væsken. Mos alt sammen med en potetstamper. La det gjerne være igjen noen småbiter med litt tyggemotstand. Bland til slutt inn smør og litt fløte til du får en myk konsistens. Smak til med salt og pepper.

Som garnityr har jeg her brukt: Lodderogn, torskerogn, tangrogn, granateple og red rhubarb-blader.

Kommentarer