Kamskjell og klementinsaus

Kamskjell er utrolig godt, både rå som i sushi og litt sprøstekt som det jeg har gjort her. Med blomkålpuré og klementinsaus kan jeg love deg et lite festmåltid. Sausen er virkelig et høydepunkt! Med litt mindre porsjoner er dette en ypperlig forrett. Stor fordel: det tar ikke særlig mer enn en liten halvtime å tilberede hele retten, om du planlegger litt.

Klementinsaus:
1,5 dl  kyllingfond (alt. fiskefond)
3 dl juice fra klementiner (alt. appelsinjuice)
2 dl kremfløte
2 ss  Cointreau likør
1 ss smør
klementinfileter
Kok opp og redusert til halv mengde fond og juice. Når du har oppnådd ca. halv væskemengde kan du ha i fløte og likør og redusere ytterligere. Smak til med salt og rør inn smør helt til slutt. Synes du sausen ble for syrlig for din smak kan du ha i litt ekstra fløte.

Lag klementinfileter ved å skjære skallet av klementinen og kutte løs en og en båt uten å få med skinnet på båtene. Slipp disse i sausen før servering. Spar også et par fileter til pynt på toppen av fisken.

Blomkålpuré:
2 blomkålhoder
1 ss smør
salt
pepper
ca. 1 dl fløte
potetmospulver

Del blomkålen opp i mindre buketter og kok den til de er møre. Tøm av vannet og la det som er igjen i gryten fordampe før du går løs med stavmikseren. Ha i smør og litt fløte. Kjenn deg fram på konsistenden, for fløtemengden avhenger litt av hvor store blomkålhodene dine er. Det går ikke med noe særlig mer enn 1 dl fløte. Skulle stapen bli for slapp kan du ha i en spiseskje eller to med potetmospulver for å gjøre den fyldigere. Det hørs kanskje ikke så lekkert ut, men det er et velkjent kokketriks og setter ikke noe videre smak på stappen. Smak til med salt og pepper før servering.

Kamskjell:
Stekes i smør på ganske høy varme. Bare 1-2 min på hver side...til de er lett gyldne og har en liten stekeskorpe. Det aller viktigste å huske på når du steker kamskjell er å ikke steke dem for mye. Da får de en gummiaktig og ikke særlig lekker konsistens. Det er bedre å steke litt for lite enn litt for mye, og la dem heller hvile i noen få minutter før du serverer. Personlig synes jeg ikke det er krise om de rekker å bli litt lunkne til serveringen om bare puréen og sausen er varm når det kommer på tallerkenen.

Som tilbehør har jeg dampet asparges og sprøstekt bacon og jeg har knust og drysset over. Kombinasjonene av den søtsyrlige sausen, den litt søte puréen og det salte, sprø baconet er himmelsk....om jeg skal være ubeskjeden å si det selv.Kommentarer