Hjemmelaget marsipan

Noen tradisjoner kommer man ikke bort i fra, og i vår familie heter den tradisjonen marsipan. Både til jul og til påske MÅ den lages. Helst i ymse utførelser og smaker. I år har jeg, så langt, bare laget den straighte familievarianten. Du får tips til både en voksenvariant og til hvordan du kan jukse deg til å bare kose deg med pyntejobben. God påske!Regelen for marsipanoppskrift er 50/50 mandler og melis, også kan du prøve deg fram med konsistensen ved å ha i litt og litt eggehvite.
Om et halvkilo marsipan er nok kan du bruke denne oppskriften:

250 gr mandler
250 gr melis
1 ss eggehvite

mandelessens/likør
kokesjokolade
strøssel/mandelflak el.l

Skold mandlene først. Kok opp vann og ha i mandlene. La dem trekke i 3-4 minutter eller til du ser at skinnet bobler seg på mandlene. Tøm da av vannet. Finn et gammelt kjøkkenhånkle som tåler å bli ødelagt av flekker. Tøm mandlene på kledet og gni dem sammen, eventuelt klemmer du skinnet av mandlene, en og en. Det er nok det mest effektive, men det krever uansett litt tid. Deretter legger du dem på et stekebrett og tørker dem i ovnen i en time på 50 grader eller du kan la dem ligge over natten på benken. 

Mal mandlene minst to ganger i mandelkvern og bland inn melisen til slutt. Ha i eggehvite og kna den godt sammen til slutt. Juster evntuelt deigen med litt mer melis om den er for klissete eller mer eggehvite om den er for tørr. For tradisjonell marsipan tilsetter du noen mandeldråper for smak. Begynn med 3-4 dråper og smak deg fram. Kna gjerne inn litt gul farge med det samme slik at du får påskegul marsipan. 

Rull små egg, dypp dem i sjokolade og stør over litt pynt. Voila!

Tips 1:
Om du vil lage en voksenvariant dropper du mandelessensen og tilsetter istede Baileys, Contreau eller f.eks jordbærlikør. Juster med litt melis om du har i for mye væske. Smak deg fram til hvor sterk du vil ha den. 

Tips 2:
Om du vil gjøre det veeeldig enkelt kan du kjøpe ferdig, ekte marsipan fra Odense. Det får du i de aller fleste dagligvarebutikker. Kna inn litt gulfarge, rull egg, dypp i sjokolade og pynt. Fiks ferdig på en liten halvtime. Perfekt syssel å ta med barna på.
Kommentarer