Jordskokksuppe

Jordskokker har jeg tidligere kun brukt i rotpuréer. Det handler nok dels om tilgangen på jordskokker som er både små og relativt dyre i butikken og dels at jeg har hatt for liten kjennskap til denne lille knollen. Når jeg nå fikk tilgang på kilovis av denne begynte jeg å eksperimentere på denne suppa...som ble utrolig god. Med jordskokkchips og sprøstekt spekeskinke ble det et lite festmåltid. Og du, ikke glem et lite glass Champagne eller Cremant til da. Dette trenger du (til 4 pers.som lunsj/hovedrett eller 6 pers. som forrett):
7-800 gr jordskokker
4 store sjarlottløk
3 hvitløksfedd
2 dl tørr hvitvin
1/2 flaske kyllingfond
1 l H-melk
3 dl kremfløte
1 ss meierismør
Timian
Salt
Pepper
Olivenolje

Slik gjør du:
Surr finhakket løk og hvitløk til det blir mykt. Kutt jordskokker i skiver og ha i hvitvin. La dette stå til hvitvinen er nesten kokt inn. Hell i fond, melk og fløte og la putre til jordskokkene er møre og ferdigkokte. 
Kjør til slutt stavmikseren i suppa til den er glatt og fin. Smak til med litt salt og pepper, og dryss over litt timian og noen dråper olivenolje før servering.

Jordskokkchips
Kutt tynne skiver av jordskokk og stek i godt med olje til de er gyldne og sprø. La dem ligge på kjøkkenpapir å tørke til du skal bruke dem.

Sprøstek spekeskinke i ovnen og la ligge og tørke på papir før du knuser dem og drysser over suppa.
Hell også over noen dråper god olivenolje før du serverer.
Et godt brød eller nystekte baguetter er deilig tilbehør om du vil at suppa skal mette litt mer.


Kommentarer