Frisk og saftig sitronkake

Her i huset er det vanligvis jeg som baker, men nå har jeg (heldigvis) fått "konkurranse" fra min datter på 15 år som gjerne lar seg inspirere til å prøve nye kaker og middagsretter. Nylig fristet det veldig med en frisk og saftig kake, og en sitronkake var det hun var på jakt etter. Med inspirasjon fra forskjellige formkaker (og det vi hadde i skapet) ble denne kaken til. Og den overgikk faktisk forventningene. Den ble utrolig saftig og både frisk og søt på samme tid. Og det beste var at oppskriften rakk til to små kaker, så her har du mulighet til å spare en til senere. Frys den ned og ha på lur til en regnværsdag - eller til en solrik sommerdag i skyggen med et glass limonade. 

Dette trenger du:
3 dl sukker
300 g smør
5 egg
1 ts natron
6 dl hvetemel
½ sitron (revet skall + saft)
½ appelsin (revet skall + saft)

Sitronsirup
1 sitron (saft)
½ appelsin (saft)
1 dl sukker

Melisglasur:
ca 3,5 dl melis
ca 3 ss appelsinjuice

Slik gjør du:
Sukker og smør røres til hvit og luftig krem. Rør inn eggene (gjerne ett om gangen) og pisk inn de tørre ingrediensene (hvetemel + natron). Rasp av skallet og skvis sitron og appelsin. Pass på at du ikke får med den hvite delen av skallet som smaker bittert. Rør godt inn saft og skall (fra sitron og appelsin) og fordel røren i former. Her kan du bruke to brødformer eller to mindre, runde former (ca. 18-20 cm hver).

Stekes på 180°C i ca. 45-50 min, eller til kaken er lett gylden på farge. Bruk en grillpinne i tre for å sjekke om kaken er ferdig stekt. Stikk i midten av kaken. Om pinnen er uten røre når du tar den ut er kaken ferdig.

Mens kaken fortsatt er varm skal sirupen helles over. Kok derfor opp sukker og juice til den reduseres litt og tykner til lett sirup mens kaken steker. Når du tar kaken ut av ovnen prikker du den med grillpinnen slik at du får mange små hull i kaken som sirupen kan renne ned i. Så skal kaken avkjøles.

Siste element til kaken er glasuren. Bland melis og appelsinjuice til passe glasurkonsistens. Blandingsforholdene er veiledende, men føl deg fram på mengden. Noen liker tykkere glasurlag enn andre. Jeg foretrekker kaken frisk og med bare et tynt lag med glasur. Pass på at kaken er skikkelig avkjølt når du heller over glasuren. Pynt gjerne med friske, spiselige blomster, kakestrø, litt sitronskall eller et par sitronskiver. 

Tips: Kaken egner seg godt til å fryse så om du lager to kaker er det supert å gjemme en i fryseren til senere.

Kommentarer