Glutenfri sitronkake

Er du på jakt etter noe lettvint og friskt som selv de med glutenallergi eller cøliaki kan spise, så kan du stoppe å lete. Denne kaka har konsistensen til en brownie - crunchy skorpe og saftig, klissete inni - og er skikkelig frisk, søt og sommerlig. 

Denne er enkel å lage til hele selskapet, så slipper du unna med å lage bare én kake. Og forresten...sitron kan fint erstattes med lime eller appelsin om du heller foretrekker det.

250 g sukker

skall av 2 sitroner 

170 g usaltet smør – smeltet og avkjølt 

2 mellomstore egg

2 mellomstore eggeplommer

1 ts vaniljeekstrakt – evnt. 2 ts vaniljesukker

3 ss sitronsaft, – ferskpresset

150 g vanlig, fin glutenfri melblanding 

½ ts xantangummi (gjør kaken seig)

¼ ts salt

 

Glasur:

150 g melis

60 g kremost

2 ts sitronsaft – ferskpresset

skall av ½ sitron 

1 ts vaniljeekstrakt

 

Slik gjør du:

Forvarn ovnen til 180ºC og kle en form på 23 cm med bakepapir.

 

Tilsett sukker og sitronskall i en stor bolle, og gni skallet inn i sukkeret. Dette bidrar til å frigjøre oljer fra skallet, og vil gjøre at kaken får en enda tydeligere sitronsmak.

 

Tilsett smeltet smør, egg, eggeplommer og vanilje, og visp til det er godt blandet.

Ikke visp den til den er hvit og luftig, men bare til alle ingrediensene er blandet. Å få for mye luft i røren kan gjøre brownien mer fluffy enn seig og saftig. Tilsett sitronsaften og bland godt sammen.


Rør sammen glutenfri melblanding, xantangummi og salt i en egen bolle.

Tilsett de tørre ingrediensene til det våte og visp godt til du får en jevn og glatt røre. Den skal være litt rennende.

 

Hell røren over i en kledd bakeform og stek på 180ºC i ca. 20 minutter eller til den er gylden på toppen. Stikk en tannpirker eller grillpinne i kaka og se at den er gjennomstekt og uten deig, men fortsatt myk å ta på når du trykker på den med en finger. Understeke den heller framfor å oversteke. Som ved en brownie.

La kaka avkjøles helt før du smører på glasuren.

Kommentarer